Verslagen + foto’s

BELANGRIJKE MEDEDELING

Beste Dronio-leden,

Mogelijk hebben jullie gemerkt dat de laatste verslagen en foto's ontbreken .
Dit heeft te maken met technische problemen binnen deze site.
Om te kijken hoe de problemen kunnen worden opgelost, is er vandaag overleg geweest waarbij ook advies is ingewonnen bij een webdesigner.
Deze zal met voorstellen komen en tevens kijken of het mogelijk is de website overzichtelijker en vooral gebruiksvriendelijker te maken.
Het spreekt natuurlijk voor zich dat het bestuur hier het eindbesluit over neemt.
In afwachting hierop hopen we dat jullie begrip hebben voor de situatie.

Vriendelijke groet, mede namens de voorzitter,

Frank Deug


 

Nieuwjaarsreceptie 2024

De gevoelstemperatuur was – 15 graden, maar dat was voor velen geen bezwaar om naar Kerkeland te komen om elkaar een gezond en gelukkig 2024 te wensen.
Binnen werden we verwarmd door glühwein, warme chocolademelk met slagroom en oliebollen.
De verschillende ruimtes  waren met  gezellige zitplaatsen en praattafels omgetoverd tot een plek waar iedereen even kon bijkletsen.
Buiten zorgden vuurkorven voor een warm welkom. Soms iets te warm, maar dat vuurtje werd snel geblust.
Ongeveer 100 mensen hebben we mogen ontvangen.
Dat verdient een compliment: voor de organisatie met creatieve mensen en mensen die de handen uit de mouwen hebben gestoken.
Met name  de oliebollenbakkers Henk en Trudy Jacobs en Anton en Willy Gerlag die 180 oliebollen hebben gebakken. Hartelijk dank daarvoor.
Maar vooral ook een compliment aan onze Dronioleden, die het tot een hartverwarmende bijeenkomst maakten.
Gelukkig is iedereen uiteindelijk met eigen jas en sjaal naar huis gegaan, al moest er soms even worden gezocht in de stapel donkerblauwe ,donkergroene en grijze jassen….
Er zijn 21 flessen glühwein opgegaan. Mocht u denken :die was toch alcoholvrij, de laatste flessen waren dat niet. Dus als u bij het weggaan minder last heeft gehad van de kou, dan weet u hoe dat kwam.
Om met zoveel leden 2024 af te trappen, geeft energie voor weer een mooi Droniojaar.

IMG-20240110-WA0002

Veel warme kleding voor Oekraïne.

Het was nog net geen file. Maar op 7 januari  reden er voortdurend auto’s, geladen met warme kleding naar Kerkeland 7B. Het gebouw van seniorenvereniging DRONIO van Druten. Dronio had haar leden en de mensen in Druten opgeroepen om warme kleding te brengen voor de mensen in Oekraïne. De grote bestelbus zat propvol met dekens, slaapzakken, winterjassen, etc.  Binnenkort rijden Maurits Klaver van de Stichting  Samen voor Oekraïne en zijn collegae weer naar Oekraïne. Daar zullen zijn de ingezamelde kleding uitdelen. De mensen leven daar op dit moment leven in ijzige kou en kijken uit naar de bestelbus, een bestelbus vol met warme kleding.
Namens de mensen daar, namens de stichting Samen voor Oekraïne en namens DRONIO  willen wij alle mensen die hebben bijgedragen aan dit grote succes, hartelijk bedanken.

Tot slot:

Elke zondag kunt u tussen16.00u en 20.00u nog steeds kleding inleveren en wel bij Maurits Klaver, Scharenburgsestraat 13, 6655 KE Puiflijk.

Bestuur Dronio 

IMG_0409

Kerstviering 2023

Het lijkt alweer een poos geleden maar op woensdag 20 december hebben we met meer dan 100 gasten een gezellige kerstviering gehad.
De theaterzaal van de Bogerd was omgetoverd tot een sfeervolle ruimte .
Het optreden van de leerlingen van de Pax onder leiding van hun muziekdocent werd door iedereen gewaardeerd.
Ze vonden het wel spannend en in het tweede gedeelte werden  de zenuwen beter in bedwang gehouden.
Dit soort samenwerkingen versterkt ook voor de Pax  de band met het dorp en zijn inwoners.
Voorzitter Tonny Zeeuwen gaf met een gedicht de kerstgedachte mooi weer.
De collecte voor Warchild heeft ruim €50,00 opgebracht, waarvoor hartelijk dank.
De tafelversieringen waren weer een lust voor het oog en per tafel kon een gelukkige het kerststukje mee naar huis nemen.
Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten en die worden voor de volgende keer meegenomen.
Inmiddels werd er al weer druk aan de Nieuwjaarsreceptie gewerkt….
Na weken volop regen zou dinsdag 9 januari de zon schijnen.
Als u dit magazine leest, weten we of dat uitgekomen is.

 

IMG_0272

Kloosterboerderij 2023

Bezoek aan Kloosterboerderij van Buuren in Horssen

Op dinsdag 21 november heeft een groep van ongeveer 30 personen een bezoek gebracht aan de kloosterboerderij in Horssen. We werden ontvangen door eigenaar Robert van Buuren.
Hij nam ons mee de stallen in, waar we kennismaakten met het ras Belgische witblauwe koeien.
De dieren leven in alle ruimte, in de winter op stal, met gezond voer en een knuffel hier en daar.
Na ongeveer 7 jaar zijn ze slachtrijp en worden ze naar het plaatselijke slachthuis gebracht.
Daarna wordt het vlees verwerkt in de eigen slagerij op ambachtelijke wijze.
Naast koeien worden er ook varkens gehouden, die lekker in de modder wroeten.
Er kon een heuse kraamafdeling worden bezocht waar een zeug met biggetjes, van een dag oud, te bewonderen waren.
Het is interessant om te zien dat vleesproductie op een diervriendelijke manier kan plaatsvinden.
Mirjam van Buuren zorgde voor koffie/thee met een koekje en had de handen vol aan klanten, die een lekker stukje vlees of een stukje worst mee naar huis namen.
Voor de liefhebbers: de boerderijwinkel is open op woensdagmiddag, vrijdag en zaterdag.

Tot slot een bedankje voor Trudy Verhagen voor het organiseren van deze excursie.

IMG_0055

Jeu de boule bokaal 2023

Op donderdagmiddag 19 oktober 2023 werd op de jeu de boules baan van Dronio de finale gespeeld van de jeu de boules competitie.
Na de voorrondes gedurende de wekelijkse wedstrijden hadden Maria Janssen, Harry Kester en Martien Zondag zich geplaatst voor de finale. Ieder moest 2 wedstrijden spelen, waarna degene met de meeste wedstrijdpunten, dan wel de hoogste score zich kampioen mocht noemen van de jeu de boules competitie 2023. De wedstrijd werd gespeeld onder grote publieke belangstelling van de jeu de boules teams van de maandag, woensdag en donderdag.
Als eerste speelden Harry Kester en Maria Janssen tegen elkaar. Het werd een spannende wedstrijd, welke uiteindelijk door Harry werd gewonnen met 13-9. Vervolgens speelde Martien Zondag tegen Maria Janssen. Maria had in de voorronde met ruime cijfers van Martien gewonnen. Zou dat nu weer zo zijn? De wedstrijd ging lange tijd redelijk gelijk op, maar uiteindelijk wist Martien de wedstrijd te winnen met 13-8. Als laatste moesten Martien Zondag en Harry Kester tegen elkaar spelen.
Deze wedstrijd werd door Harry met 13-2 gewonnen en hierdoor is Harry Kester wederom kampioen geworden van de jeu de boules competitie. Harry gefeliciteerd!
Henk van den Hoven rijkte vervolgens de wisselbeker uit aan Harry Kester en daarnaast ontving Harry een herinneringsbord.
Daarna werd onder het genot van een hapje en een drankje gezamenlijk de jeu de boules competitie van 2023 afgesloten.

IMG_0830

Dag van de ouderen 2023

Op donderdag 5 oktober was de Drutense dag voor de ouderen in de Bogerd. Om 11.00u werden we ontvangen met een kop koffie/thee en een lekkere appelcake. Daarna vertelde Wil van de Dobbelsteen door middel van zwart wit foto’s van alles over oud Druten. Hij werd geassisteerd door Gerard Merkus. De mooie foto’s leverden bij vele aanwezigen jeugdherinneringen op. Na de presentatie was er een quiz met 11 vragen over oud Druten. De volgende personen hadden prijs: 1.Jo Vos (Maas en Waalse koektrommel) 2. Jan Gerrits (fietsrouteboekje van Maas en Waal) 3. Willie de Vaal (puzzeltje)

Om 12.30u kon iedereen genieten van een heerlijke lunch.

’s Middags was er een foto en filmpresentatie over de Afferdense en Deestse waarden door Marjo Snellenburg. Ze vertelde hoe ze tot dit project was gekomen. Ze heeft gedurende een heel jaar foto’s gemaakt, waarbij alle seizoenen aan de beurt kwamen. Door telkens weer terug te gaan naar dezelfde plek in de uiterwaarden heeft ze ook de zeldzame kamsalamander en de bevers op foto en film kunnen vastleggen. Tijdens de pauze was er nog tijd voor een drankje en kon men de boeken en materialen die Marjo had meegebracht bekijken. Het was een gezellige dag.

IMG-20231007-WA0007

Start van het Kunst-Cafe 2023

Maandag opende “Het Kunst-Café haar deuren.
Het klinkt heel vrouwelijk en dat was het ook.
Niet door de werken van Marijke of Annette, die waren subliem en onzijdig.
-Vooral de bijzondere portretten van Marijke maakte grote indruk op mij en 
bij het inzien van de albums met prachtige foto’s en tekst van Annette, waande ik me even in een andere wereld-
Nee de blauwe kamer bleek bezet door vrouwen en de enige man, een zekere Hans, leek gegijzeld.
Maar gelukkig dat leek maar zo. Het waren allemaal bezoekers van het café. 
Na het nuttigen van een drankje, een hapje en een goed gesprek, had ik onverwachts een reuze gezellige inspirerende maandagmiddag. 
Echt voor herhaling vatbaar.

Chapeau dames!

Bekijk hier alle foto's


 

Paleis het Loo 2023

Daar gingen we weer, wat een rijkdom! Vroeger op school gingen we maximaal één keer per jaar op schoolreisje, nu, als oudere, kan ik zelfs meerdere keren per jaar op pad.
Mijn meest recente herinneringen aan Paleis ’t Loo dateren van ruim 16 jaar geleden. Wat er uitspringt is het feit dat ik (tot grote hilariteit van mijn collega’s die op een terrasje rustig toekeken) achterna gezeten werd door een, overigens prachtige, pauw. De pauwen waren dit jaar erg mak, zij hadden besloten, net als wij, zoveel mogelijk beschutting te zoeken. Het weer zat niet echt mee maar na een kop koffie met iets lekkers erbij zijn we er toch maar op uit gegaan. Eerst de stallen met de oude auto’s, sleeën en koetsen. Daarna met een shuttle naar het paleis. Mooie voorziening, zo konden ook degene onder ons die wat minder goed ter been zijn toch zonder al te veel inspanning naar het paleis. Wat een binnenkomst: de grote ruimtes met al dat witte marmer. Een schril contrast met de soms donkere kleine ruimtes die vaak ook nog overvol stonden. We kregen een goed beeld bij hoe het in het verleden was in het paleis. De luxe van toen vinden we nu oubollig. Ikzelf moest even slikken bij al de jachttrofeeën, wat waren het er veel! Maar ook dat hoorde, net als alle overige zaken bij het toenmalige Huis van Oranje.
Weer terug met de shuttle naar het restaurant, daar nog een geluncht. Omdat wandelen in de tuinen er dit keer vanwege de flinke regenbuien niet inzat, zijn de meeste deelnemers na de lunch weer richting Druten gereden. Ook de gesprekjes in de auto waren gezellig en divers, weer wat nieuwe mensen leren kennen.
Hoewel mijn vakantie er nu weer opzit hoop ik toch af en toe nog een keer mee op pad te kunnen. Alles was weer prima georganiseerd, bedankt!

Wilma

20230921_124717

Dagje uit 2023

We vertrokken met wat mist en regen naar de Brabantse Kluis in Aarle Rixtel.
Maar verder naar het klooster toe werden we gezegend met veel zon (invloed van zuster Madeleine?).
Een mooie locatie met een koeienstal en ook een Maria grot, waar je een kaarsje kon aansteken.
We kregen een heerlijk groot gebakje en drankje.
Zuster Madeleine vertelde heel komisch en nonchalant over haar leven in het klooster.
Er wordt een kwartier eerder klokken geluid om je bezigheid rustig te kunnen afronden.
Ook zijn er op een dag 4 missen in de kapel. Daar moet je rustig naar toe kunnen gaan.
Op een foto zagen wij mooie glas-in- lood ramen in de kapel. Gemaakt door een creatieve kunstenares in het klooster.
De tekst die erop stond was ora et labora, wat bidt en werk betekent. Daar gaan de zusters echt voor.
In vele landen zijn ze actief. Het ligt er aan welk beroep je hebt als je intreedt. Dat beroep mag je uitoefenen. Ieder heeft haar eigen gave.
Daarna een voortreffelijke lunch met koffie of thee.
Om 14.15 waren wij in Haps.
Bij het strohotel Aalshof.
Daar mochten we proeven van 4 kleine glaasjes advocaat.
Sommige voelden het drankje goed door de keel glijden.
Tsja als je ook jenever, whisky of ammaretto proeft lukt dat wel.
Er werd veel verteld over het leven van de kip en de haan. Soms een grapje over haantjesgedrag.Ook mochten we de mobiele kippenkooi bekijken. Daar werd wederom een verhaal verteld.
Daarna een eier-tik wedstrijd,
De 2 winnaars kregen een flesje advocaat.
Als afsluiting op naar Zeeland naar Het witte huis, waar wij een heerlijk 3 gangenmenu kregen.
Bedankt, het was een fijne vakantiedag
Sylvia van Velp

20230912_142104

Fietstocht 2023

Op 31 augustus hebben we met ca. 50 personen de jaarlijkse fietstocht van Dronio gereden.
We vertrokken s ’morgens om 10 uur vanaf het Dronio gebouw, verdeeld over 5 groepen.
Elk kwartier werd er een groep losgelaten. Met het pontje gingen we naar de overkant, waar we een mooie ronde door de Betuwe hebben gefietst. Over de dijk langs de Waal naar Dodewaard, vervolgens naar Hemmen, Opheusden, Kesteren, Ochten en naar de Willem Alexander brug. Op meerdere plekken was voor lekkers gezorgd, zoals koffie met flap, warm vlees met drinken en fruit met slagroom. Het was een mooi rondje in de Betuwe, het waaide wel flink maar lang leve de e-bike.
Alleen jammer dat er op de dijk langs de Neder-Rijn best veel autoverkeer was.
Daarna de WA brug over, terug naar Maas en Waal en over de dijk naar Druten. Om deze prachtige dag af te sluiten werden we daarna bij Dronio in de tuin, gezellig en in de zon nog getrakteerd op een lekker drankje en hapje van de mobiele frietkraam. Ja, het was niet alleen fietsen maar ook regelmatig lekker eten en drinken.
Ik denk dat ik namens alle deelnemers de organisatie mag bedanken voor deze prachtige dag, zowel de route als de verzorging was top. We hadden zelfs mooi fietsweer, zoals de organisatie had beloofd.
Jozef Snijders

20230831_110605

Super familie bingo 2023

Voor de eerste keer hebben wij een familiebingo georganiseerd. 

Vergunningen aanvragen bij de gemeente, proberen om sponsors te vinden voor leuke prijzen (dat viel echt niet mee) een zaaltje regelen in de Bogerd, inkopen doen en inpakken. Het zaaltje bleek te klein want wij hoorden al dat er veel mensen waren die wilde komen. De grote zaal moesten we nog in gereedheid brengen en dat is gelukt dankzij de hulpvaardigheid van 6 mannen van Dronio en de 2 dames van de Bogerd. De zaal stond gezellig vol met tafels en stoelen. Om 19.00 uur stond er een hele lange rij al te wachten voor de kaartverkoop.
Er werden 6 rondes gedraaid waarin ze geld konden winnen. De hoofdprijs was €125. Daarna was er nog een ronde met mooie prijzen en vervolgens was er een gratis loterij waarin wij nog een tiental prijzen hebben kunnen weggeven.
Kortom het was een gezellige avond met opa's, oma's, (klein)kinderen, vaders en moeders.
De organisatie was zeer tevreden. En dit is natuurlijk wel voor herhaling vatbaar.

 

IMG_8795

Komkommerkwekerij 2023

Komkommertijd? Echt wel!

Als kersvers lid van Dronio viel ik met mijn neus in de boter. Een rondleiding en workshop bij de komkommerkwekerij van de familie Willems in Ewijk. Ik keek er naar uit omdat ik dan mijn ex-collega Hedy weer een keer zou zien.
Zeker, het was een leuk weerzien maar vooral een geslaagde, leerzame middag!
We zijn heel wat wijzer geworden: Hedy heeft ons uitgebreid verteld wat er zoal voor nodig is om de komkommer te telen. Zij heeft ons ook verteld hoe zij ertoe gekomen is om rondleidingen en workshops te geven. Je raad het al….komkommertijd! Als de markt inzakt moet je wat om toch een boterham op de plank te hebben. (verkoop van deze overheerlijke Bio komkommers is ook vanuit de kas in Ewijk) Na haar interessante verhaal volgde een kleine ronde door de kassen. Pff wat was dat, letterlijk, een warme ervaring. Om mij heen hoorde ik steeds meer geluiden van waardering voor het harde en vele werk dat verzet moet worden voordat je een komkommer op je bord hebt. Na de rondleiding heeft iedereen meegeholpen om lekkere hapjes te maken met natuurlijk als basis de komkommer. Sommige waren erg creatief, leuk om te zien maar niet echt haute cuisine. Andere hapjes waren ook mooi om te zien, kunstig gemaakt, maar vooral erg lekker! Voor ieder wat wils.
Het komkommerboek, geschreven door Hedy, staat bij mij al jaren in de kast maar ik zal het er de komende tijd zeker wat vaker uithalen!
Organisatie: bedankt voor deze geslaagde middag. Het heeft mij enthousiast gemaakt, het smaakt naar meer. Ondanks mijn fulltimebaan hoop ik wat vaker mee te kunnen doen met activiteiten. Ik kan het zeker aanbevelen.
Wilma

 

P1140532

Wandeling herperduinen 2023

Slecht weer gaf hij aan. Prachtig wandelweer hadden we!
Keigezellig met verschillende mensen. Al lopend kletsen we met iedereen.
Heel mooie omgeving. Als afsluiting een lekkere lunch in de Kriekeput. Ze hadden het goed voor elkaar. Zeker voor herhaling vatbaar!
Wilma van Koolwijk

20230801_112906

Franse Apéro 2023

28 juli het was zover de Franse Apéro stond voor de deur. Het was 14.15 uur en wij stonden klaar om op de fiets te stappen naar Kerkeland, want we wilden niet te laat komen. Helaas was er in onze garderobe niet echt iets Frans te vinden, dat was jammer. De spreekwoordelijke Franse slag was hier niet van toepassing, want er werd niets aan het toeval overgelaten. We werden bij aankomst opgevangen door een goed Nederlandssprekende fransman, die ons de plaats wees waar we de fietsen konden stallen en dat was fijn want mijn Frans is niet zo best. Dat bracht ons gelijk in de Franse sfeer wat nog werd versterkt toen we tussen de Franse occasions naar de achteren liepen. Daar zagen we kleine Franse creaties zoals kleine bosjes graan, rood, wit en blauwe bordjes en servetten. Het weer werkte ook goed mee want het zonnetje scheen op zijn Frans, waardoor de happening buiten kon gebeuren. Een stoeltje uitgezocht en met een lekker wijntje erbij en wachten op de dingen die komen gaan, met Franse chansons uit de speakers en fraaie klanken van de heer Lewiszong met zijn trekzak of harmonica. We werden in het Frans welkom geheten door onze voorzitter wat ze gelukkig nog een keer deed in het Nederlands want mijn Frans komt niet verder dan trottoir, dressoir en parapluie, waarna onze Dronio speaker met een welkomstwoordje en huishoudelijke mededelingen kwam. Het wachten werd beloond door kleine hapjes met paté, brie en roomkaas, gemaakt door de jongens en meisjes van de kookclub zoals ze in de aankondiging werden genoemd, chapeau voor jullie inzet. De sfeer zat er lekker in want er werd gezellig gebabbeld en veel gelachen en jeu de boules gespeeld. We werden verwend met een lekker soepje en als hoofdmenu als ik het zo mag noemen kregen we een broodje met een heerlijk worstje. Vrijwilligers van organisatie en kookclub jullie kunnen terugkijken op een zeer geslaagd evenement, dat zeker voor herhaling vatbaar is. Hartelijk dank voor jullie niets aflatende inzet

Roel BeijnesIMG_8583

Midgetgolf 2023

19 juli hebben 30 leden deelgenomen aan het midgetgolf. Natuurlijk eerst koffie met gebak. Daarna een heuse wedstrijd! Hoewel we een paar keer voor de regen even naar binnen moesten hebben we toch genoten van een supergezellige middag. Maar ook het regenwater op de baan maakte sommige deelnemers creatief: Trek met je golfstick een gootje door het water en de bal rolt er vanzelf in. Je moet het maar weten. Na afloop werden door Gerda de prijzen aan de winnaars uitgereikt. Volgens de deelnemers volgend jaar voor herhaling vatbaar.

20230719_145139

Zandroos 2023

Omdat er dit jaar zo weinig kersen zijn hebben we een verandering in het zomerprogramma moeten maken. We zijn naar de Zandroos gegaan.
Na ontvangst met lekkere koffie met een Drutens gebakje konden we een wandeling maken door de fruittuin. Tot slot kreeg iedereen nog een puntzak heerlijke kersen

20230713_152610

Creatieve dag

5 juli was de aftrap van het zomerprogramma. Een groep ging aan de slag met verf en penseel. Van geometrische figuren werd een mooi schilderij gemaakt. Ook was er een groepje flink in de weer met rasp, mesje en schuurpapier om van speksteen een mooi beeldhouwwerk te maken. Na een kopje koffie met iets lekkers zijn we om 10.30 begonnen. Om 12.00 uur was er een lekkere kop soep en broodjes, want van hard werken krijg je honger! Daarna weer aan de slag. Om 16.00 uur ging iedereen met een mooi werkstuk weer naar huis. Anette van Elk en Marijke ten Brink dank voor jullie inzet om deze middag tot een succes te maken.

20230705_110735

Van Gogh museum 2023

DRONIO naar het Van Gogh Museum in Amsterdam. Op vrijdag 16 juni staan veertig mensen bij de Bogerd en zij stappen om 9.45 uur in de Museum
Plus Bus van de VriendenLoterij. Aan de buitenkant van de bus was te zien waar we naar toe gingen. Het was een gezellige club van Dronio. De meeste mensen kenden elkaar en daardoor ging je al gauw in gesprek. Jorien, de chauffeur, gaf tijdens de reis veel extra informatie. Onder andere over de kunst langs de A2. Zo zagen we veel ‘’vogels’’. Zelfs de lantaarnpalen. Nabij Amsterdam vertelde ze ons over de architectuur. Doordat we hoog in de bus zaten, hadden we een mooi uitzicht op prachtige gebouwen. Zo wist zij ons te boeien. Omdat we nog even tijd hadden, kregen we een extra rondje door Amsterdam met nog meer mooie verhalen. Bij aankomst reed de bus via een steile helling naar beneden de parkeergarage in waar Peter ons stond op de wachten. Hij bracht ons naar de lunchroom “Het Oude Badhuis”. De uitgebreide lunch was goed verzorgd. Het was een korte wandeling over het Museumplein naar het Van Gogh Museum. Daar werden we in groepen verdeeld en iedere groep kreeg een gids. Wat wisten die veel te vertellen. We waren niet de enige groep. We zagen veel bezoekers van allerlei nationaliteiten. Ook kregen we nog tijd om zelf de overige kunstwerken van Vincent in andere zalen te gaan bewonderen. Er is een tijd van komen en gaan. Dus we zochten de bus weer op. Fijn! Airco in de bus. Na een zonnige dag kwamen we tegen half zeven weer in Druten. We gingen allen met een goed gevoel naar huis. Nu wachten we op een volgende reis.

Ineke en Theo

20230616_135147

Steenfabriek 2023

Excursie bij Steenfabriek Vogelensangh te Deest op 9 juni 2023.

Om 9.15 uur verzamelen wij ons bij het clubhuis van Dronio en fietsen via de Waalbanddijk naar de Steenfabriek te Deest.  Na de ontvangst met koffie/thee en lekkere koek in de vergaderruimte wordt een korte uitleg gegeven. De steenfabriek bakt al meer dan 100 jaar stenen en onderscheid zich van andere steenfabrieken door als enige een met kolengestookte ringoven te gebruiken.  In vroegere tijden werden stenen handmatig gemaakt en gebakken in veldovens. Dat was zwaar en tijdrovend werk. Nu is bijna alles geautomatiseerd.Gesplist in 2 groepen gaan we op pad naar een oud uitziend en vrij langwerpig gebouw, dat de ringoven blijkt te zijn. Jaarlijks worden hier miljoenen stenen gebakken. In de ringoven is het erg warm en fijn om weer naar buiten te gaan, waar we ontelbare tassen met verschillende stenen zien staan. Vervolgens komen we bij het andere uiterste van de oven bij een steile trap. Iedereen gaat naar boven. Best vreemd om boven op de ringoven te staan. Er staan kruiwagens met kleine kooltjes die uit Venezuela gehaald worden. De dekseltjes op de putjes blijken de stookgaten voor de kooltjes te zijn. Kooltjes worden in de stookgaten gegooid en kijken wij om beurten in het vuur beneden.  De klei uit het rivierenland wordt per vrachtauto aangeleverd bij de fabriek en in verschillende lagen op bulten gestort. Kleine laagjes worden afgeschraapt en vermengd en bevloeid en in vormen gegooid. De vormen kunnen aangepast worden op maat en kleur.  Vorkheftrucks brengen deze naar de drogerij waar de stenen 6 dagen drogen bij een temperatuur tot 75 graden. Na het drogen worden de stenen op pallets naar binnen gereden, waar het vuur in de ringoven in 10 dagen rond aan is, de stenen gebakken worden bij een temperatuur van ruim 1000 graden Celsius. De stenen worden na afkoeling uit de oven gereden. Opmerkelijk is dat stenen die de hoogste temperatuur krijgen donkerder van kleur zijn dan de stenen die zich hieronder bevinden. De stenen worden vervolgens handmatig op kleur gesorteerd. Van rood tot geel of blauwpaarsachtig. Stenen die te heet gebakken zijn lijken soms gesmolten en of krijgen grillig vormen en zijn diep van kleur.Na veel gezien en gehoord te hebben verteld Peter dat Vogelensangh gebouwd is in 1918 door de familie Derricks & Geldens. In die jaren was er een stijgende vraag naar bakstenen voor de huizenbouw. Tot slot bezichtigen wij de tuin met muurtjes in allerlei kleuren en vormen plus voorbeelden hoe je de stenen kan verwerken in een gebouw. Veel is verkrijgbaar, uiteraard zijn er projecten met afwijkende maten en andere prijzen. De afzet vindt plaats over de hele wereld.  Engeland is een vaste afnemer die een afwijkende maat hanteren. Peter deelde als pensionado en oud-medewerker met passie zijn kennis en ervaring met ons. Het was een interessant ervaring, erg leuk om mee te maken. Dit stukje is slechts een greep uit wat er zoal ter sprake kwam.

Francien van Dijk

20230609_103750

Reisje 2023

Ik ben voor het eerst op vakantie geweest met mensen uit Druten en Beneden Leeuwen. Een aanrader.. wat een gezellige mensen.
Dinsdag 30 mei zijn we vertrokken richting Vulkaaneifel. Het plaatsje Stadtkyll.
Tussenstop in Venlo voor koffie met Limburgse vlaai.
Daarna ging het gebeuren. Iedere dag een andere verrassing. 's Avonds gingen twee dames samen met Tom de chauffeur overleggen over de uitstapjes. Nou dat hebben wij geweten. Luxemburg bezichtigd (prachtige stad). Op de terugweg Klein Zwitserland aangedaan.
In Cochem een rondvaart gedaan over de Moezel. 's Middags een wijnkelder bezocht waar we uitleg kregen en mochten proeven van verschillende wijnen(witte, rode wijn en rosé) De wijnboer vertelde er heel mooi over.
Samen met een gids hebben we een rondleiding gehad door de prachtige stad Trier. Dit was ook zeker de moeite waard.
De volgende dag met het treintje door Monschau. Daar ook mooie gebouwen en kerken en natuurlijke mooie terrassen. 's Middags naar de Dom van Aken en een wandeling gemaakt.
Tot slot bij Moeke Mooren van een afscheidsdiner genoten.
Dames jullie samen met Tom de chauffeur een onvergetelijke trip uitgestippeld.
Bedankt daarvoor.
Sophie

IMG-20230619-WA0000

ALV  2023

NOTULEN ALGEMENE JAARVERGADERING DD 12 APRIL 2023 VAN DE SENIORENVERENIGING DRONIO Druten

Opgesteld door Frans Steffens (secretaris)
Aanwezig 112 leden incl. 6 bestuursleden.
Afwezig mkg: Hans de Vaan, Ad Habets, Annie Hazeveld, Mieke Driessen, Mieke Hamelijnck, Theo v/d Broek.

Opening (Tonny Zeeuwen)

Door Tonny Zeeuwen wordt de vergadering geopend met een gedicht waarin mn de vrijwilligers worden bedankt.

Mededelingen

 • Op dit moment hebben we 745 leden. Afgelopen jaar zijn er 14 leden overleden, zijn er 33 opzeggingen (oa verhuisd) en hebben we 90 leden bij kunnen schrijven, een ongekend succes.
 • Bij activiteiten moet vooraf betaald worden. Wanneer leden afzeggen wordt het bedrag niet terug betaald omdat er op dat moment kosten zijn gemaakt. Er kan wel iemand anders de opengevallen plaats innemen. Annuleren bij een geplande meerdaagse reis wordt gedekt door een afgesloten reisverzekering.
 • Hoes, ons oudste lid is 100 jaar geworden. Namens DRONIO hebben we haar tijdens de receptie gefeliciteerd met deze mijnpaal.
 • Ondanks het feit dat de vereniging ondersteund wordt door erg veel vrijwilligers zijn nieuwe vrijwilligers altijd welkom omdat we constant bezig zijn met uitbreiden/vernieuwen van onze activiteiten. Ook binnen het bestuur zijn vacatures waarvoor wij dringend op zoek zijn naar leden die plaats willen nemen in het bestuur.
 • Zijn er ideeën of op- en aanmerkingen, neem contact op met ons.
 • Diny Uitdehaag en Henk Eikhout hebben zich aangemeld als lid van de activiteiten commissie.

Notulen

De notulen van de ALV 2022/2023 worden goedgekeurd. Er is een vraag over contributie irt 90-jarigen waar we later in deze vergadering op terug komen.

Jubilarissen

Mevr. Hol-van de Ven van dhr. en mevr. de Jong-Dekkers worden door Tonny in het zonnetje gezet.

Verkiezing bestuursleden

 • Trudy Verhagen en Mieke Driessen zijn aftredend en niet herkiesbaar. Tonny Zeeuwen (voorzitter) is aftredend en wel herkiesbaar. Tonny wordt met algemene stemmen weer aangenomen. Trudy wordt bedankt voor haar werk binnen het bestuur en dan mn op het gebied van de activiteiten. Mieke kan nu niet bedankt worden omdat zij wegens ziekte afwezig is.
 • Wel zetten we Broer Janssen nog even in het zonnetje tijdens deze bijeenkomst. Hij had al eerder afscheid genomen maar achter de schermen geeft hij nog steeds advies.

Financiële zaken (Michel Lepoutre)

Aan de hand van sheets die op het grote scherm worden getoond neemt Michel (penningmeester) ons mee in het financiële wel en wee van onze vereniging. Aan de orde komen het jaarverslag, winst/verlies rekening, balans en de jaar rekening. Tevens is er een verslag van de kascontrole uitgevoerd door Betty Rademakers en Jan van As die akkoord zijn gegaan met dit verslag waardoor Michel decharge verleend kan worden over het afgesloten financiële jaar. Ook volgend jaar zullen zij beide de kascontrole uitvoeren.

In stemming wordt gebracht de vraag of het abonnement van het blad 50+ gecontinueerd moet worden. Reden is dat wij de indruk hebben dat het weinig wordt gelezen terwijl de kosten jaarlijks +/- € 5000,00 p/j zijn. Indien de vergadering besluit het abonnement op te zeggen kan voorkomen worden dat de contributie verhoogd moet worden. Gezien de gestegen kosten van huur en energie zou deze verhoging “eraan komen”.

De vergadering heeft met hand op steken duidelijk te kennen gegeven dat het abonnement opgezegd kan worden.

Vorig jaar is in de ALV besloten dat 90 jarigen vanaf dat moment geen contributie meer hoeven te betalen. Echter, dit betrof +/- 28 leden en omdat een te grote aanslag op ons budget zou zijn is de leeftijd verhoogd naar 95 leden. Binnen het bestuur was dit besproken en in deze bijeenkomst kan de vergadering daarmee instemmen. Mevr. Janssen die vorig jaar hiermee in de belangstelling kwam wordt overlegd.

Jaarverslag (Frans Steffens)

Het jaarverslag wordt door Frans voorgelezen waar geen vragen over waren.

Rondvraag

 • Er is weer een zomerprogramma in de maanden juli en augustus. Elke week is er een activiteit. In het juni magazine wordt daar verder aandacht aan besteedt.
 • De vaste activiteiten gaan in de zomervakantie zonder tegenbericht gewoon door.
 • Bij enkele activiteiten zijn er regelmatig niet leden aanwezig. Hen zal gevraagd worden lid te worden, een keer mee draaien ter kennismaking kan natuurlijk maar heeft zijn grenzen.
 • Bij de muziekgroep zijn niet leden die wel per keer willen betalen. Binnen het bestuur en muziek leiding zal gekeken worden hoe hiermee om te gaan.
 • Peter Akkermans geeft uitleg over de studiegroep (de eerstvolgende keer staat bv het onderwerp burger beraad op de agenda) en geeft ook aan dat er nog leden aan kunnen schuiven.
 • Antoon Gerlag geeft aan dat hij in de winter maanden (september/maart) maandelijks een PUBkwis gaat organiseren. Tonny van Beek, Piet Zeeuwen, Theo Rijnsoever en Henk Eikhout hebben zich aangemeld om hem daarin te helpen.
 • De dag bustocht gaat in september plaatsvinden, de meerdaagse reis naar de Eifel kan doorgang vinden.
 • Heeft WinterVillage al uitbetaald? Nog niet maar dat is onderweg.
 • sluiting 15.00 uur.

DSC_1555

Bekijk hier alle foto's

BELANGRIJKE AANVULLING

Bestuursbesluit aanmelden voor een activiteit:

Er hebben zich in het afgelopen jaar situaties voorgedaan waarbij leden zich hadden aangemeld voor een activiteit en zich daarna weer afmeldden. Voor sommige activiteiten had de organisatie van de activiteit al kosten gemaakt. Het volgende bestuursbesluit is genomen voor aanmeldingen bij activiteiten:

 • Betalen per bank: dan ben je aangemeld voor de activiteit
 • Zijn er kosten gemaakt door Dronio, dan geen terugbetaling inschrijfgeld
 • Wanneer je zelf voor een invaller zorgt (wanneer je verhinderd bent) regelen leden onderling de kosten.
 • Bij reizen wordt in overleg met bestuur (indien dit nog mogelijk is bij de reisorganisatie via een annuleringsverzekering) de reissom teruggestort bij ziekte.

 

Jaarverslag 2022/2023

JAARVERSLAG 2022/2023 VAN DE SENIORENVERENIGING DRONIO Druten

Opgesteld door Frans Steffens (secretaris)

Voor het eerst hebben wij als DRONIO met een stand op de Drutense dag leden geworven. Het was een succes, we hebben veel leden in kunnen schrijven. Waar we wel achter kwamen was dat wij als vereniging voor senioren weinig bekend waren in Druten. Reden om te werken aan onze naamsbekendheid waar we mee begonnen zijn en wat al nieuwe leden heeft opgeleverd. Activiteiten die dit jaar hebben plaatsgevonden naast alle wekelijkse terugkerende activiteiten:

 • Eendaagse busreis,
 • Er heeft een JdB wedstrijd met als prijs een wissel bokaal plaatsgevonden
 • Een speciale kerst OpenEetTafel voorbereid en opgediend door eigen leden.
 • De jaarlijkse kersattentie die wederom erg werd gewaardeerd.
 • Leden die mee hebben gewerkt met WinterVillage wat ons geen windeieren heeft gelegd.
 • Museum bezoeken en excursie naar kaasboerderij
 • Korting op de openlucht (theater) voorstelling in Afferden
 • VVN info middagen

Daarnaast zijn we gestart met een WhatsAppgroep, Wie gaat er mee waar ondertussen 37 leden bij zijn aangesloten. Begin dit jaar hebben we kennis gemaakt met 2 aspirant bestuursleden. Helaas, om persoonlijke redenen hebben beide afgehaakt dus zijn er op dit moment nog steeds vacatures in ons bestuur. Door te weinig yoga deelnemers is de yoga helaas gestopt wel met de kanttekening dat we hebben kunnen afspreken met Yoga Shala Mayura in Winssen (lokaal Afferden) dat leden korting op de lessen krijgen.
Het vakantieprogramma is erg goed verlopen, erg leuke en goed bezochte activiteiten met het diner, klaargemaakt en opgediend door eigen leden en als toppertje muziek uit de jaren 60 als afsluiting.
Met het besturen van de Zonnebloem en de seniorenvereniging uit Beneden Leeuwen hebben we overleg gehad. Met de Zonnebloem gaan we wat meer samenwerken (onze activiteiten zullen tijdens de huisbezoeken onder de aandacht worden gebracht) en met Ben Leeuwen gaan we vaker ervaringen uitwisselen (de bustocht wordt al ism met hen georganiseerd). Ook zijn de contacten met de WMO aangetrokken en hebben we nu een vaste contact persoon waarmee we regelmatig om de tafel zitten.
Steeds vaker worden bij (kleine) festiviteiten de hapjes en drankjes in eigen beheer gedronken maar ook klaargemaakt. Dit naar eenieders tevredenheid.
Al vroeg in het jaar hebben we het activiteitenschema met daarin wederom een vakantie programma vastgesteld en ook dit keer zijn het leuke activiteiten dus………. hou het magazine in de gaten.
En hebt u het ook al gezien, we hebben een koersbal mat wat 1x per 14 dagen een nieuwe activiteit wordt. Wilt u meedoen, laat het Tonny Verbeek weten want binnenkort gaat het van start.

Tot slot,
Hetgeen wij u kunnen aanbieden kan gebeuren door de inzet van heel erg veel vrijwilligers. We zetten hen jaarlijks in het zonnetje maar wil ze hier zeker niet onvermeld laten. Want ook het komende jaar kunnen we met hen u weer gezellige en ontspannen momenten aanbieden.


 

Paasbrunch 2023

Een impressie van een leuke, gezellige, supergoed verzorgde paasbrunch.

PXL_20230410_100333293

Carnaval 2023

DSC_0279

Sfeervolle carnavalsmiddag bij Dronio

Woensdag 15 februari rond half twee kwamen de eerste gasten voor de carnavalsmiddag binnen. De Bogerd had de Boudewijn de Grootzaal in een carnavalssfeer gebracht. Al snel was er een echt carnavalsgevoel bij de bezoekers. Goede muziek van Tom Meuwese zorgde ervoor dat de beentjes van de vloer gingen. Maar ook de tonproater Arian Compen zorgde voor hilariteit. Hij kon namelijk nergens “nee “tegen zeggen. Veel van de gasten waren ook verkleed met gevoel voor humor, zoals op foto’s te zien is.

Dansavond in de Bogerd 2023

Ouderwetse 60’s dansavond in de Bogerd Druten.

Op 30 december ontving ik een berichtje van mijn vriendin in onze vriendengroepapp: ‘Hallo, allemaal, op vrijdag 6 januari is er een dansavond in de Bogerd, iemand zin om mee te gaan?”
Toch even een blik werpen op de website, dacht ik. Daarop trof ik de aankondiging aan: Een paarse poster met daarop vermeld: Goud van Oud, 60’s party, gezellige ouderwetse dansavond, vrijdag 6 januari, Bogerd Druten met muziek van de SEM sixties band.
Mijn vriendinnen en ik zijn allemaal 50-plussers, zelf ben ik net 52 geworden,  maar in ons hoofd nog 25, jong van geest en ouwe ‘Stoepers’, dus deze avond leek ons een uitgelezen moment om weer eens even bij te kletsen en ouderwets de voetjes van de vloer te ‘rocken’ onder het genot van een lekker drankje.
In de tijd dat we nog naar de Stoep in Appeltern gingen, is er door ons wat afgesprongen op de dansvloer, dus in de veronderstelling dat we weer eens een lekker avondje gingen swingen op nummertjes uit de hippietijd spraken we af dat we elkaar die avond in de Bogerd zouden ontmoeten.
Aangekomen die avond zag ik een van mijn vriendinnen al aan de bar zitten. Ze had net een bakkie koffie besteld. Terwijl ik op haar afliep in de bar verwonderde ik me over het al aanwezige gezelschap en het enigszins voor een rocker verontrustende orgel achtergrondmuziekje. Bij binnenkomst haalde ik de gemiddelde leeftijd ernstig naar beneden, realiseerde ik me. Op dat moment begon ik al een beetje te bedenken dat wij de aankondiging op de website iets te veel vanuit ons eigen referentiekader hadden benaderd. In de hoek van de foyer stond, naar wat ik eerst dacht, een dj met zijn apparatuur, maar verdere observatie wees uit dat het om Tom Meeuwse ging die daar zijn geluidsinstallatie en keyboard al had gepositioneerd.
Even gingen we ervan uit dat er net een film had gedraaid in 1 van de zalen en dat al deze mensen nog na zaten te praten over de film en zo weer huiswaarts zouden keren. De meeste aanwezigen waren toch wel een generatie ouder dan wij of zelfs tegen de hoogbejaarde leeftijd aan. Zij zaten allemaal aan een tafel heerlijk te keuvelen. Allemaal netjes opgedoft voor een avondje uit. Maar het viel ons ook op dat er weinig leeftijdgenoten waren.
Mijn vriendin wist te melden dat de band van die avond uitgevallen was. Ik ken Tom Meeuwsen niet, maar we waren nog even in de veronderstelling dat Tom in plaats van de band lekkere ‘rocky’ covertjes ging draaien uit de sixties tijd van The Doors, The Rolling Stones of Jimmy Hendrix.
Inmiddels waren mijn andere vriendinnen ook gearriveerd en kwamen met dezelfde verwonderde blik binnenlopen als ik waarschijnlijk had bij aankomst.
Inmiddels hadden we met zijn allen toch wel door dat de avond wat anders ging verlopen dan verwacht. Toch wel enigszins lacherig realiseerden wij ons dat we een beetje buiten de doelgroep vielen, maar dat hield ons niet tegen om dan maar een gezellige borrelavond te houden.
Tom Meeuwsen zette de eerste klanken in en de eerste danskoppels op de vloer deden ons realiseren dat we op een  dansavond waren beland waar vast gedanst werd op muziek die alles  behalve binnen ons genre lag. Dit resulteerde in een uur de slappe lach en verwondering over hoe we hier toch terecht gekomen konden zijn.
Nippend aan ons biertje en wijntje observeerden we de mensen op de dansvloer. Deze mensen waren duidelijk ontzettend aan het genieten. Wat een mooie koppeltjes. Wat een mooie, stijlvolle mensen. Open mensen. Verliefde mensen ook. En als er niet gedanst werd, dan werd er aan de tafels gezellig ‘gesocialized.’
Beschaamd bedacht ik me dat ik daar net nog een beetje lacherig over de situatie deed. Maar tegelijkertijd bekroop me de gedachte: Wat nou als ik op deze leeftijd ben? Niet dat dat nou zo ver weg is.  Ik ken zoveel mensen van deze leeftijd die niet meer zo sociaal actief zijn als de mensen die ik nu over de dansvloer zie zweven.   (want ze kunnen in tegenstelling tot mijzelf nog prachtig mooi ouderwets vast dansen).
Het zette ons aan het denken. Waarom zijn er deze avond niet meer mensen aanwezig van deze leeftijd om een leuke avond te hebben? Mijn vriendinnen en ik konden zo een aantal mensen opnoemen die niet bekend waren met deze avond maar ongetwijfeld waren gekomen als ze ervan geweten hadden.. En waarom zijn er niet meer van zulke avonden? Er zijn vast veel mensen die van zo’n avond ontzettend zouden opknappen omdat zij best eenzaam zijn af en toe en op deze wijze nieuwe contacten kunnen opdoen. Maar deze mensen bereik je mogelijk niet allemaal via internet. Van Dronio Druten hadden wij nog nooit gehoord.
Gaandeweg de avond raakten we in gesprek met diverse bezoekers van de avond. En we kwamen elkaar tegen op de dansvloer. We dansten vast en los en hadden mooie en onverwachte gesprekken. En wat bleek: Deze mensen voelen zich, net als wij, ook niet oud.  Ze willen niet in een  hokje gestopt worden en gezien worden als oude mensen die de hele dag achter de geraniums zitten. En ze houden echt niet alleen maar van accordeons, orgelmuziek en bingo. Ze hebben nog hartstikke veel energie en staan open voor allerlei activiteiten. Sterker nog, ze houden ook van de muziek waar wij voor dachten gekomen te zijn.   En zij dansen ook los op discomuziek uit de seventies. Ik kon het niet helpen dat ik me afvroeg welke muziek gekozen zo worden voor een ouderenavond tegen de tijd dat ik tegen de 80 loop.
Misschien doen we wel te veel aannames over wat ouderen nodig hebben, willen en kunnen op een bepaalde leeftijd. Daar moet ook op in gespeeld worden bij het organiseren van activiteiten voor ouderen. Wordt het hen eigenlijk wel eens gevraagd waar ze behoefte aan hebben? Ik merkte bijvoorbeeld dat ik nogal beledigd was door het boekje wat de gemeente ons een aantal weken geleden stuurde met alle ‘ouderen activiteiten om vitaal te blijven.’  O.a. Adressen van seniorenclubs, sjoel- en bingo verenigingen. Ik voelde me meteen in het ‘ouderen hokje’ gestopt op dat moment. Terwijl ik nog steeds een luchtkussen in duik of een trampoline op spring als ik de kans krijg. Maar wij weten ook niet dat seniorenverenigingen ook hele andere gezellige activiteiten organiseren.
Halverwege de avond dacht ik nog dat ik de jongste aanwezige was. Maar op enig moment kwamen er twee jonge mannen van rond de dertig binnen en keken ook enigszins ontheemd rond in eerste instantie. Ze hadden mijn zoons kunnen zijn. Maar ze bleven en we raakten met hen in gesprek en dansten.
En zo kwam het dat er die avond drie generaties een hele leuke tijd met elkaar hadden, waarbij gedanst werd, gepraat en geleerd over elkaar. Mensen in de leeftijd van 30 tot 90+. Hoe geweldig is dat?
Het mooie was dat Tom Meeuwse prima aanvoelde hoe hij alle drie de generaties in beweging kon krijgen met als resultaat dat ze ook alle drie op de dansvloer stonden. Vast dansend, of los,  elkaar van de stoel af trekkend, alles kon.
Een onverwacht gezellige avond waar we het nu nog over hebben met mooie gesprekken en drie generaties die samen een leuke avond hebben gehad. Geweldig!

Annette


 

Nieuwjaarsreceptie 2023

20230114_150421

Eindelijk konden we weer een nieuwjaarsreceptie organiseren. 14 januari was het gezellig druk op Kerkeland. Nadat we met elkaar een toost hadden uitgebracht op het nieuwe jaar was er gelegenheid om elkaar de beste wensen over te brengen en vooral bij praten. Onze cateringclub had gezorgd voor lekkere hapjes en een drankje. Kortom het was er gezellig toeven.

Kerstviering 2022

Kerstviering bij Dronio

Soms moet een mens een drempel over ….
Nadat mijn man is overleden ben ik 3 Jaar geleden lid geworden van Dronio.
Als je alleen komt de staan, rijst de vraag: “Hoe nu verder?”
Waarop ik heb besloten onder de mensen blijven.
Mijn eerste kennismaking met Dronio, was tijdens de Kerstviering, de drempel was hoog ….
Werd nog hoger, toen ik mij tussen alle onbekende mensen erg alleen voelde, omdat ik mij niet had gerealiseerd dat de meeste mensen samen naar de Kerstviering komen.
Mijn tranen zaten hoog, bij wie mag je aan tafel komen zitten?

Gelukkig trof ik ineens twee lieve bekenden en het werd een mooie avond waar ik zelfs een vriendin aan heb overgehouden. Vandaag heb ik voor de 2e keer deelgenomen aan de Kerstviering.
Het was weer een mooie avond, complimenten aan de organisatie !
We werden hartelijk ontvangen, de tafels waren mooi gedekt en Julia had voor elke tafel een mooi Kerststukje gemaakt. Als welkom kregen we een glaasje bubbels. Kennismaken met nieuwe mensen die je aan je tafel treft. Ieder mens heeft zijn verhaal …. En dat is mooi om te horen.
Er was muziek een dame speelde dwarsfluit en een heer Keyboard en trompet.
De kerstsfeer werd erin gebracht, want de opening was het lied: “Nu zijt wellekome” wat we allemaal hebben meegezongen.
Daarna een heerlijk diner en als extra nagerecht een optreden van ons eigen Dronio koor, waarbij we af en toe het refrein mee mochten zingen.
Als verrassing werd per tafel het Kerststukje verloot. Alle stralende winnaars mochten bij de kersboom op de foto. Iedereen ging tevreden naar huis én wat was het voor mij een goed besluit om 3 jaar geleden lid te worden bij Dronio.

Charlotte

Bekijk hier alle foto's


 

Jeu de Boule Bokaal 2022PHOTO-2022-11-10-00-11-11

ARN bezoek 202220221108_153403

Bekijk hier alle foto's

Dinsdag 8 november gingen we met ongeveer 35 mensen naar een rondleiding bij de ARN, vuilverbranding, in Weurt. Het vertrek was bij de sporthal in Druten.
In Weurt werden we ontvangen in het kantoorgebouw met een kopje koffie of thee.  Daarna volgde er uitleg van ongeveer 3 kwartier, waarin duidelijk werd hoe de ARN werkt. Er is sprake van vuilverbranding, maar het is tevens een energiecentrale. Restafval, wat verbrand wordt, wordt omgezet in energie, meststof en andere bruikbare materialen. Restwarmte gaat naar stadsverwarming, op de vrijgekomen methaangassen rijden bussen, van restproducten wordt bv. straatmeubilair gemaakt. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Vervolgens gingen we met z’n allen in de touringcar. We reden het hele terrein over en kregen uitleg van een medewerker. Vrachtwagens reden af en aan, tjokvol met vuilnis. Vanwege al dit vuilnis, is er overlast van vogels, zoals meeuwen, kraaien en duiven. Daarom komt er 4x per week een valkenier naar de ARN. Zijn roofvogels verjagen deze vogels, maar vallen hun prooi niet aan. Ook deze dag was de valkenier aanwezig en we kregen een mooie vogelshow.
Tenslotte nog even de bus in, die naar de oven reed. We kregen de kans om in de oven te kijken, dus helm op en trap op naar boven. Via een klein luikje zag je de vlammen, die wel 25 meter hoog konden worden.
Al met al een zeer geslaagde en leerzame middag.
 

Marga Wolters


 

Vrijwilligersfeest 2022IMG-20221030-WA0003

Dag van de ouderen 202220221007_135634-3

Bekijk hier alle foto's

Dag voor ouderen

Afgelopen zomer ben ik lid geworden van Dronio. De reden hiervoor was dat ik graag activiteiten wil ondernemen. Dat is leuker in gezelschap van anderen.
Op vrijdag 7 oktober bezocht ik de “dag voor ouderen “ in de Bogerd.
Na een hartelijke ontvangst met koffie/thee en appelcake was de bijdrage van Lucien Thissen heel  nuttig. Behalve de beweegtips die hij de aanwezigen liet ervaren was zijn voorlichting over valpreventie zeer leerzaam.
De lunch die hierna geserveerd werd was smakelijk en compleet.
Na de lunch heb ik genoten van de prachtige compilatie van het werk van Toon Hermans door Walter Van Geffen. Er werd uit volle borst meegezongen en menigeen was tot op de letter bekend met de teksten van Toon Hermans.
Dit soort activiteiten is zeker voor herhaling vatbaar. Ik heb genoten.
 

Marianne Geurts


 

Fietstocht september 2022IMG-20220913-WA0015

 

Zomerse activiteiten 202220220802_101907-002

 

Zomerse eettafel augustus 2022DSC_1079-2


 

Reisje naar Ootmarsum in juni 2022

20220622_124233

 

Museumbezoek mei 202220220524_121455

We zijn dinsdag 24 mei met 15 leden naar museum More geweest. We zijn begonnen in kasteel Ruurlo. Na een kopje koffie hebben we het mooie kasteel bezocht. Vervolgens zijn we naar Gorssel gereden en na een heerlijke lunch het museum bekeken. Na een drankje ging iedereen tevreden naar huis.

Jan Willem Melssen

Bekijk hier alle foto's


 

Filmmiddag 2022

Dinsdagmiddag 17 mei zaten er 45 Dronio leden te kijken naar een film van oud Druten uit 1963. Tijdens de film werd er jaren 60 muziek afgespeeld. Tussen door werd er steeds geroepen: oh dat is die en zou dat die zijn? Gelukkig wist de filmmaker vaak de juiste naam of bijnaam. Heel opvallend waren alle schorten bij de vrouwen uit die tijd. Na de film was er nog even gelegenheid om samen, onder het genot van een drankje,  na te praten over de film. Al met al een geslaagde middag.

Gerrie


 

Paasbrunch 2022

Bekijk hier alle foto's

Paasbrunch-18-04-2022-59

We werden hartelijk welkom geheten door de activiteitencommissie van Dronio in de Boudewijn de Groot zaal van de Bogerd. Het zag er feestelijk uit, prachtig gedekte tafels met mooie tafelversieringen. Deze stukken waren gemaakt door Julia, een lid van de commissie.

Het Dronio koor stelde zich op en de dirigente sprak het openingswoord. Zij bedankte Gerda voor haar geleverde diensten aan het koor. Zij zongen bekende liedjes en er trad zelfs een soliste op met het lied “Mag ik bij jou”. Het slot lied was “In het land van Maas en Waal”. Dit werd door allen meegezongen. Daarna werd de brunch geopend. Deze zag er zeer gevarieerd en verzorgd uit. En bijzonder lekker. De tafelstukken werden per tafel verloot. De manier waarop dit gebeurde was erg origineel.

Paasbrunch 2022 was zeer geslaagd en hartelijk dank aan de activiteitencommissie.

Pleuni van den Berg-Wijnen


 

Kaasboerderij Edenoord

Bekijk hier alle foto's

Kaasboerderij-29-04-2022-A

Op 29 maart hebben we een rondleiding gehad bij kaasboerderij Edenoord.
We werden ontvangen met koffie en thee met iets lekkers erbij. Daarna werden we in groepen rondgeleid over het bedrijf.
Hierbij gaf de boerin uitleg hoe de melk van hun bedrijf verwerkt werd, van volle tot magere melk, yoghurt en vanillevla en dat door de boerin zelf.
Na de uitleg kregen we de gelegenheid om het vee te bekijken, waaronder schapen met lammetjes, koeien tot kalfjes toe. Tevens kregen we uitleg over het melken met behulp van een robot.
Op het einde van de middag werden we getrakteerd op diverse soorten kaas, yoghurt, karnemelk en vanillevla.
Al met al een leuke en leerzame middag.

Marleen van Lubeck. 


 

Carnaval 2022

Bekijk hier alle foto's

DSC_0290
 
Een foto impressie, gemaakt door Frans Steffens. Het was een gezellige carnavalsmiddag onder begeleiding van Jan Kersten

en Tonproater Positieveke