Verslagen & foto’s

Bekijk onze verslagen & foto’s

2024

Fotoclub

DE fotoclub is voornemens .. (testcase)

 

Excursie naar Klooster Sint Agatha

Op 14 juni vertrok een groep van twintig Dronio-leden met eigen vervoer naar Sint Agatha om daar het gelijknamige klooster te bezoeken. Om half drie werden we ontvangen met koffie/thee en een plak verrukkelijke kloosterkoek. Vervolgens werd op de bovenverdieping aan de hand van een videopresentatie uitleg gegeven over het onstaan en de geschiedenis van dit oudste bewoonde klooster van Nederland. Sinds 1371 wonen en werken daar de Kruisheren, die aan de wieg stonden van onderwijs, gezondheidszorg en ontwikkelingswerk. Op dit moment wonen nog slechts drie broeders op leeftijd in het enorme complex. Sinds 2020 is er echter wat meer leven in de brouwerij gekomen door de renovatie van het woongedeelte dat in appartementen werd opgesplitst. Daar wonen nu mensen die zich met het kloosterleven verwant voelen.

Na deze uitleg liepen we door een lange gang naar de kerk waar onze gids vertelde over de geschiedenis van het gebouw en de inrichting. Blikvanger is een groot gebrandschilderd raam dat de Kruisheren rond 1615 van prins Maurits van Nassau cadeau kregen. Een bijzonder cadeau, omdat toen overal in Nederland de uitoefening van het katholieke geloof was verboden en prins Maurits nota bene een protestantse prins was. Maar het was dan ook geen ‘gewoon’ glas-in-loodraam met bijbelse voorstellingen, maar, jawel, een heel grote afbeelding van – een kennelijk ijdele – prins Maurits in vol ornaat onder een rijk versierd baldakijn met wapen. Na het verlaten van de kerk werd de groep in twee delen opgesplitst en kregen we uitleg over de vele schilderijen die in een lange kloostergang aan de muren hangen en bekeken we de statige ontvangkamer.

Tenslotte bezochten we een indrukwekkende expositie van middeleeuwse handschriften en wiegedrukken met als hoogtepunt een reusachtig koorboek, de Graduale, dat maar liefst 22 kilo weegt en dat rond 1500 werd vervaardigd door broeder Johannes van Deventer. Dit boek is eind 2023 ingeschreven in het Unesco Netherlands Memory of the World register.

Na afloop van dit alles wilden de meesten van ons nog een bezoek brengen aan de grote kloostertuin met vijvers, fruitbomen, een siertuin, een pluktuin, een voorraadkelder,

een pandhof en een breviertuin. Hoe jammer, dat het weer ons in de steek liet, het regende pijpenstelen. Snel dus terug naar Druten, waar we laat in de middag weer arriveerden.

Samengevat: een boeiende middag met tot slot een indrukwekkende tentoonstelling die t/m oktober is te zien. Nieuwsgierig geworden? Voor meer info zie www.erfgoedkloosterleven.nl en www.kloostersintagatha.nl

Wil Buiteman

Hieronder een impressie!

 

De Locht 2024

Hieronder een impressie!

 

Oet april 2024

Hieronder een impressie!

 

High Tea pasen 2024

Hieronder een impressie!

 

A.l.v. Dronio 2024

Hieronder een impressie!

 

Carnaval 2024

Ook dit jaar werd er carnaval gevierd bij onze vereniging, in de Bogerd, samen met de Blauwe Bokken op 4 februari in de Bogerd.

Het werd een gezellig en een sfeervolle middag. Feestelijk gekleed  liep bijna iedereen ook nog de polonaise.

De Wiannekes waren leuk om te zien, ze konden van het dansen geen genoeg krijgen. ‘s avonds konden wij dit carnaval ook nog terug zien bij TV Gelderland. Waarna de carnavalsvierders vele leuke reacties kregen van familie en bekenden uit het hele land. Dus voor herhaling vatbaar.

Ineke

 

Nieuwjaarsreceptie 2024

De gevoelstemperatuur was – 15 graden, maar dat was voor velen geen bezwaar om naar Kerkeland te komen om elkaar een gezond en gelukkig 2024 te wensen.

Binnen werden we verwarmd door glühwein, warme chocolademelk met slagroom en oliebollen. De verschillende ruimtes  waren met  gezellige zitplaatsen en praattafels omgetoverd tot een plek waar iedereen even kon bijkletsen.

Buiten zorgden vuurkorven voor een warm welkom. Soms iets te warm, maar dat vuurtje werd snel geblust.

Ongeveer 100 mensen hebben we mogen ontvangen. Dat verdient een compliment: voor de organisatie met creatieve mensen en mensen die de handen uit de mouwen hebben gestoken. Met name  de oliebollenbakkers Henk en Trudy Jacobs en Anton en Willy Gerlag die 180 oliebollen hebben gebakken. Hartelijk dank daarvoor.

Maar vooral ook een compliment aan onze Dronioleden, die het tot een hartverwarmende bijeenkomst maakten. Gelukkig is iedereen uiteindelijk met eigen jas en sjaal naar huis gegaan, al moest er soms even worden gezocht in de stapel donkerblauwe ,donkergroene en grijze jassen….

Er zijn 21 flessen glühwein opgegaan. Mocht u denken :die was toch alcoholvrij, de laatste flessen waren dat niet. Dus als u bij het weggaan minder last heeft gehad van de kou, dan weet u hoe dat kwam.

Om met zoveel leden 2024 af te trappen, geeft energie voor weer een mooi Droniojaar.

Veel warme kleding voor Oekraïne.

Het was nog net geen file. Maar op 7 januari  reden er voortdurend auto’s, geladen met warme kleding naar Kerkeland 7B. Het gebouw van seniorenvereniging DRONIO van Druten. Dronio had haar leden en de mensen in Druten opgeroepen om warme kleding te brengen voor de mensen in Oekraïne.

De grote bestelbus zat propvol met dekens, slaapzakken, winterjassen, etc.  Binnenkort rijden Maurits Klaver van de Stichting  Samen voor Oekraïne en zijn collegae weer naar Oekraïne. Daar zullen zijn de ingezamelde kleding uitdelen. De mensen leven daar op dit moment leven in ijzige kou en kijken uit naar de bestelbus, een bestelbus vol met warme kleding.

Namens de mensen daar, namens de stichting Samen voor Oekraïne en namens DRONIO willen wij alle mensen die hebben bijgedragen aan dit grote succes, hartelijk bedanken.

Tot slot:
Elke zondag kunt u tussen16.00u en 20.00u nog steeds kleding inleveren en wel bij Maurits Klaver, Scharenburgsestraat 13, 6655 KE Puiflijk.

Bestuur Dronio

2023

Kerstviering 2023

Het lijkt alweer een poos geleden maar op woensdag 20 december hebben we met meer dan 100 gasten een gezellige kerstviering gehad.

De theaterzaal van de Bogerd was omgetoverd tot een sfeervolle ruimte .Het optreden van de leerlingen van de Pax onder leiding van hun muziekdocent werd door iedereen gewaardeerd.
Ze vonden het wel spannend en in het tweede gedeelte werden  de zenuwen beter in bedwang gehouden. Dit soort samenwerkingen versterkt ook voor de Pax  de band met het dorp en zijn inwoners.

Voorzitter Tonny Zeeuwen gaf met een gedicht de kerstgedachte mooi weer.

De collecte voor Warchild heeft ruim €50,00 opgebracht, waarvoor hartelijk dank.

De tafelversieringen waren weer een lust voor het oog en per tafel kon een gelukkige het kerststukje mee naar huis nemen.
Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten en die worden voor de volgende keer meegenomen.

Inmiddels werd er al weer druk aan de Nieuwjaarsreceptie gewerkt….

Na weken volop regen zou dinsdag 9 januari de zon schijnen.
Als u dit magazine leest, weten we of dat uitgekomen is.

Kloosterboerderij 2023

Bezoek aan Kloosterboerderij van Buuren in Horssen.

Op dinsdag 21 november heeft een groep van ongeveer 30 personen een bezoek gebracht aan de kloosterboerderij in Horssen. We werden ontvangen door eigenaar Robert van Buuren. Hij nam ons mee de stallen in, waar we kennismaakten met het ras Belgische witblauwe koeien. De dieren leven in alle ruimte, in de winter op stal, met gezond voer en een knuffel hier en daar.
Na ongeveer 7 jaar zijn ze slachtrijp en worden ze naar het plaatselijke slachthuis gebracht. Daarna wordt het vlees verwerkt in de eigen slagerij op ambachtelijke wijze.

Naast koeien worden er ook varkens gehouden, die lekker in de modder wroeten. Er kon een heuse kraamafdeling worden bezocht waar een zeug met biggetjes, van een dag oud, te bewonderen waren. Het is interessant om te zien dat vleesproductie op een diervriendelijke manier kan plaatsvinden.

Mirjam van Buuren zorgde voor koffie/thee met een koekje en had de handen vol aan klanten, die een lekker stukje vlees of een stukje worst mee naar huis namen.

Voor de liefhebbers: de boerderijwinkel is open op woensdagmiddag, vrijdag en zaterdag.

Tot slot een bedankje voor Trudy Verhagen voor het organiseren van deze excursie.

Jeu de boule bokaal 2023

Op donderdagmiddag 19 oktober 2023 werd op de jeu de boules baan van Dronio de finale gespeeld van de jeu de boules competitie.

Na de voorrondes gedurende de wekelijkse wedstrijden hadden Maria Janssen, Harry Kester en Martien Zondag zich geplaatst voor de finale. Ieder moest 2 wedstrijden spelen, waarna degene met de meeste wedstrijdpunten, dan wel de hoogste score zich kampioen mocht noemen van de jeu de boules competitie 2023.

De wedstrijd werd gespeeld onder grote publieke belangstelling van de jeu de boules teams van de maandag, woensdag en donderdag. Als eerste speelden Harry Kester en Maria Janssen tegen elkaar. Het werd een spannende wedstrijd, welke uiteindelijk door Harry werd gewonnen met 13-9. Vervolgens speelde Martien Zondag tegen Maria Janssen. Maria had in de voorronde met ruime cijfers van Martien gewonnen. Zou dat nu weer zo zijn? De wedstrijd ging lange tijd redelijk gelijk op, maar uiteindelijk wist Martien de wedstrijd te winnen met 13-8. Als laatste moesten Martien Zondag en Harry Kester tegen elkaar spelen.
Deze wedstrijd werd door Harry met 13-2 gewonnen en hierdoor is Harry Kester wederom kampioen geworden van de jeu de boules competitie. Harry gefeliciteerd!

Henk van den Hoven rijkte vervolgens de wisselbeker uit aan Harry Kester en daarnaast ontving Harry een herinneringsbord.
Daarna werd onder het genot van een hapje en een drankje gezamenlijk de jeu de boules competitie van 2023 afgesloten.

Dag van de ouderen 2023

Op donderdag 5 oktober was de Drutense dag voor de ouderen in de Bogerd.

Om 11.00u werden we ontvangen met een kop koffie/thee en een lekkere appelcake. Daarna vertelde Wil van de Dobbelsteen door middel van zwart wit foto’s van alles over oud Druten. Hij werd geassisteerd door Gerard Merkus. De mooie foto’s leverden bij vele aanwezigen jeugdherinneringen op.

Na de presentatie was er een quiz met 11 vragen over oud Druten. De volgende personen hadden prijs:
1.Jo Vos (Maas en Waalse koektrommel)
2. Jan Gerrits (fietsrouteboekje van Maas en Waal)
3. Willie de Vaal (puzzeltje)

Om 12.30u kon iedereen genieten van een heerlijke lunch.

’s Middags was er een foto en filmpresentatie over de Afferdense en Deestse waarden door Marjo Snellenburg. Ze vertelde hoe ze tot dit project was gekomen. Ze heeft gedurende een heel jaar foto’s gemaakt, waarbij alle seizoenen aan de beurt kwamen. Door telkens weer terug te gaan naar dezelfde plek in de uiterwaarden heeft ze ook de zeldzame kamsalamander en de bevers op foto en film kunnen vastleggen. Tijdens de pauze was er nog tijd voor een drankje en kon men de boeken en materialen die Marjo had meegebracht bekijken. Het was een gezellige dag.

Start van het Kunst-Cafe 2023

Maandag opende “Het Kunst-Café haar deuren.

Het klinkt heel vrouwelijk en dat was het ook. Niet door de werken van Marijke of Annette, die waren subliem en onzijdig.

-Vooral de bijzondere portretten van Marijke maakte grote indruk op mij en bij het inzien van de albums met prachtige foto’s en tekst van Annette, waande ik me even in een andere wereld-

Nee de blauwe kamer bleek bezet door vrouwen en de enige man, een zekere Hans, leek gegijzeld. Maar gelukkig dat leek maar zo. Het waren allemaal bezoekers van het café.

Na het nuttigen van een drankje, een hapje en een goed gesprek, had ik onverwachts een reuze gezellige inspirerende maandagmiddag.

Echt voor herhaling vatbaar.

Chapeau dames!

Paleis het Loo 2023

Daar gingen we weer, wat een rijkdom!

Vroeger op school gingen we maximaal één keer per jaar op schoolreisje, nu, als oudere, kan ik zelfs meerdere keren per jaar op pad.

Mijn meest recente herinneringen aan Paleis ’t Loo dateren van ruim 16 jaar geleden. Wat er uitspringt is het feit dat ik (tot grote hilariteit van mijn collega’s die op een terrasje rustig toekeken) achterna gezeten werd door een, overigens prachtige, pauw. De pauwen waren dit jaar erg mak, zij hadden besloten, net als wij, zoveel mogelijk beschutting te zoeken. Het weer zat niet echt mee maar na een kop koffie met iets lekkers erbij zijn we er toch maar op uit gegaan. Eerst de stallen met de oude auto’s, sleeën en koetsen. Daarna met een shuttle naar het paleis. Mooie voorziening, zo konden ook degene onder ons die wat minder goed ter been zijn toch zonder al te veel inspanning naar het paleis. Wat een binnenkomst: de grote ruimtes met al dat witte marmer. Een schril contrast met de soms donkere kleine ruimtes die vaak ook nog overvol stonden.

We kregen een goed beeld bij hoe het in het verleden was in het paleis. De luxe van toen vinden we nu oubollig. Ikzelf moest even slikken bij al de jachttrofeeën, wat waren het er veel! Maar ook dat hoorde, net als alle overige zaken bij het toenmalige Huis van Oranje.

Weer terug met de shuttle naar het restaurant, daar nog een geluncht. Omdat wandelen in de tuinen er dit keer vanwege de flinke regenbuien niet inzat, zijn de meeste deelnemers na de lunch weer richting Druten gereden. Ook de gesprekjes in de auto waren gezellig en divers, weer wat nieuwe mensen leren kennen.

Hoewel mijn vakantie er nu weer opzit hoop ik toch af en toe nog een keer mee op pad te kunnen. Alles was weer prima georganiseerd, bedankt!

Wilma

 

Dagje uit 2023

We vertrokken met wat mist en regen naar de Brabantse Kluis in Aarle Rixtel. Maar verder naar het klooster toe werden we gezegend met veel zon (invloed van zuster Madeleine?).
Een mooie locatie met een koeienstal en ook een Maria grot, waar je een kaarsje kon aansteken. We kregen een heerlijk groot gebakje en drankje.

Zuster Madeleine vertelde heel komisch en nonchalant over haar leven in het klooster. Er wordt een kwartier eerder klokken geluid om je bezigheid rustig te kunnen afronden. Ook zijn er op een dag 4 missen in de kapel. Daar moet je rustig naar toe kunnen gaan.

Op een foto zagen wij mooie glas-in- lood ramen in de kapel. Gemaakt door een creatieve kunstenares in het klooster. De tekst die erop stond was ora et labora, wat bidt en werk betekent. Daar gaan de zusters echt voor. In vele landen zijn ze actief. Het ligt er aan welk beroep je hebt als je intreedt. Dat beroep mag je uitoefenen. Ieder heeft haar eigen gave.

Daarna een voortreffelijke lunch met koffie of thee. Om 14.15 waren wij in Haps. Bij het strohotel Aalshof. Daar mochten we proeven van 4 kleine glaasjes advocaat. Sommige voelden het drankje goed door de keel glijden.
Tsja als je ook jenever, whisky of ammaretto proeft lukt dat wel. Er werd veel verteld over het leven van de kip en de haan. Soms een grapje over haantjesgedrag. Ook mochten we de mobiele kippenkooi bekijken. Daar werd wederom een verhaal verteld.

Daarna een eier-tik wedstrijd, De 2 winnaars kregen een flesje advocaat.

Als afsluiting op naar Zeeland naar Het witte huis, waar wij een heerlijk 3 gangenmenu kregen.

Bedankt, het was een fijne vakantiedag

Sylvia van Velp

Fietstocht 2023

Op 31 augustus hebben we met ca. 50 personen de jaarlijkse fietstocht van Dronio gereden.

We vertrokken s ’morgens om 10 uur vanaf het Dronio gebouw, verdeeld over 5 groepen.
Elk kwartier werd er een groep losgelaten. Met het pontje gingen we naar de overkant, waar we een mooie ronde door de Betuwe hebben gefietst. Over de dijk langs de Waal naar Dodewaard, vervolgens naar Hemmen, Opheusden, Kesteren, Ochten en naar de Willem Alexander brug.

Op meerdere plekken was voor lekkers gezorgd, zoals koffie met flap, warm vlees met drinken en fruit met slagroom. Het was een mooi rondje in de Betuwe, het waaide wel flink maar lang leve de e-bike. Alleen jammer dat er op de dijk langs de Neder-Rijn best veel autoverkeer was.

Daarna de WA brug over, terug naar Maas en Waal en over de dijk naar Druten. Om deze prachtige dag af te sluiten werden we daarna bij Dronio in de tuin, gezellig en in de zon nog getrakteerd op een lekker drankje en hapje van de mobiele frietkraam. Ja, het was niet alleen fietsen maar ook regelmatig lekker eten en drinken.

Ik denk dat ik namens alle deelnemers de organisatie mag bedanken voor deze prachtige dag, zowel de route als de verzorging was top. We hadden zelfs mooi fietsweer, zoals de organisatie had beloofd.

Jozef Snijders

Super familie bingo 2023

Voor de eerste keer hebben wij een familiebingo georganiseerd. 

Vergunningen aanvragen bij de gemeente, proberen om sponsors te vinden voor leuke prijzen (dat viel echt niet mee) een zaaltje regelen in de Bogerd, inkopen doen en inpakken.

Het zaaltje bleek te klein want wij hoorden al dat er veel mensen waren die wilde komen. De grote zaal moesten we nog in gereedheid brengen en dat is gelukt dankzij de hulpvaardigheid van 6 mannen van Dronio en de 2 dames van de Bogerd. De zaal stond gezellig vol met tafels en stoelen. Om 19.00 uur stond er een hele lange rij al te wachten voor de kaartverkoop.

Er werden 6 rondes gedraaid waarin ze geld konden winnen. De hoofdprijs was €125. Daarna was er nog een ronde met mooie prijzen en vervolgens was er een gratis loterij waarin wij nog een tiental prijzen hebben kunnen weggeven.

Kortom het was een gezellige avond met opa’s, oma’s, (klein)kinderen, vaders en moeders.
De organisatie was zeer tevreden. En dit is natuurlijk wel voor herhaling vatbaar.

Komkommerkwekerij 2023

Komkommertijd? Echt wel!

Als kersvers lid van Dronio viel ik met mijn neus in de boter. Een rondleiding en workshop bij de komkommerkwekerij van de familie Willems in Ewijk. Ik keek er naar uit omdat ik dan mijn ex-collega Hedy weer een keer zou zien. Zeker, het was een leuk weerzien maar vooral een geslaagde, leerzame middag!

We zijn heel wat wijzer geworden: Hedy heeft ons uitgebreid verteld wat er zoal voor nodig is om de komkommer te telen. Zij heeft ons ook verteld hoe zij ertoe gekomen is om rondleidingen en workshops te geven. Je raad het al….komkommertijd!

Als de markt inzakt moet je wat om toch een boterham op de plank te hebben. (verkoop van deze overheerlijke Bio komkommers is ook vanuit de kas in Ewijk).

Na haar interessante verhaal volgde een kleine ronde door de kassen. Pff wat was dat, letterlijk, een warme ervaring. Om mij heen hoorde ik steeds meer geluiden van waardering voor het harde en vele werk dat verzet moet worden voordat je een komkommer op je bord hebt.

Na de rondleiding heeft iedereen meegeholpen om lekkere hapjes te maken met natuurlijk als basis de komkommer. Sommige waren erg creatief, leuk om te zien maar niet echt haute cuisine. Andere hapjes waren ook mooi om te zien, kunstig gemaakt, maar vooral erg lekker! Voor ieder wat wils.

Het komkommerboek, geschreven door Hedy, staat bij mij al jaren in de kast maar ik zal het er de komende tijd zeker wat vaker uithalen!
Organisatie: bedankt voor deze geslaagde middag. Het heeft mij enthousiast gemaakt, het smaakt naar meer. Ondanks mijn fulltimebaan hoop ik wat vaker mee te kunnen doen met activiteiten. Ik kan het zeker aanbevelen.

Wilma

Wandeling herperduinen 2023

Slecht weer gaf hij aan. Prachtig wandelweer hadden we! Keigezellig met verschillende mensen. Al lopend kletsen we met iedereen. Heel mooie omgeving.

Als afsluiting een lekkere lunch in de Kriekeput. Ze hadden het goed voor elkaar. Zeker voor herhaling vatbaar!

Wilma van Koolwijk

Franse Apéro 2023

28 juli het was zover de Franse Apéro stond voor de deur.

Het was 14.15 uur en wij stonden klaar om op de fiets te stappen naar Kerkeland, want we wilden niet te laat komen. Helaas was er in onze garderobe niet echt iets Frans te vinden, dat was jammer. De spreekwoordelijke Franse slag was hier niet van toepassing, want er werd niets aan het toeval overgelaten.

We werden bij aankomst opgevangen door een goed Nederlandssprekende fransman, die ons de plaats wees waar we de fietsen konden stallen en dat was fijn want mijn Frans is niet zo best. Dat bracht ons gelijk in de Franse sfeer wat nog werd versterkt toen we tussen de Franse occasions naar de achteren liepen. Daar zagen we kleine Franse creaties zoals kleine bosjes graan, rood, wit en blauwe bordjes en servetten.

Het weer werkte ook goed mee want het zonnetje scheen op zijn Frans, waardoor de happening buiten kon gebeuren. Een stoeltje uitgezocht en met een lekker wijntje erbij en wachten op de dingen die komen gaan, met Franse chansons uit de speakers en fraaie klanken van de heer Lewiszong met zijn trekzak of harmonica.

We werden in het Frans welkom geheten door onze voorzitter wat ze gelukkig nog een keer deed in het Nederlands want mijn Frans komt niet verder dan trottoir, dressoir en parapluie, waarna onze Dronio speaker met een welkomstwoordje en huishoudelijke mededelingen kwam. Het wachten werd beloond door kleine hapjes met paté, brie en roomkaas, gemaakt door de jongens en meisjes van de kookclub zoals ze in de aankondiging werden genoemd, chapeau voor jullie inzet. De sfeer zat er lekker in want er werd gezellig gebabbeld en veel gelachen en jeu de boules gespeeld. We werden verwend met een lekker soepje en als hoofdmenu als ik het zo mag noemen kregen we een broodje met een heerlijk worstje.

Vrijwilligers van organisatie en kookclub jullie kunnen terugkijken op een zeer geslaagd evenement, dat zeker voor herhaling vatbaar is. Hartelijk dank voor jullie niets aflatende inzet

Roel Beijnes

Midgetgolf 2023

19 juli hebben 30 leden deelgenomen aan het midgetgolf. Natuurlijk eerst koffie met gebak.

Daarna een heuse wedstrijd! Hoewel we een paar keer voor de regen even naar binnen moesten hebben we toch genoten van een supergezellige middag. Maar ook het regenwater op de baan maakte sommige deelnemers creatief: Trek met je golfstick een gootje door het water en de bal rolt er vanzelf in. Je moet het maar weten.

Na afloop werden door Gerda de prijzen aan de winnaars uitgereikt. Volgens de deelnemers volgend jaar voor herhaling vatbaar.

Zandroos 2023

Omdat er dit jaar zo weinig kersen zijn hebben we een verandering in het zomerprogramma moeten maken.

We zijn naar de Zandroos gegaan.
Na ontvangst met lekkere koffie met een Drutens gebakje konden we een wandeling maken door de fruittuin. Tot slot kreeg iedereen nog een puntzak heerlijke kersen.

Creatieve dag

5 juli was de aftrap van het zomerprogramma.

Een groep ging aan de slag met verf en penseel. Van geometrische figuren werd een mooi schilderij gemaakt. Ook was er een groepje flink in de weer met rasp, mesje en schuurpapier om van speksteen een mooi beeldhouwwerk te maken. Na een kopje koffie met iets lekkers zijn we om 10.30 begonnen. Om 12.00 uur was er een lekkere kop soep en broodjes, want van hard werken krijg je honger! Daarna weer aan de slag. Om 16.00 uur ging iedereen met een mooi werkstuk weer naar huis. Anette van Elk en Marijke ten Brink dank voor jullie inzet om deze middag tot een succes te maken.

Van Gogh museum 2023

DRONIO naar het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Op vrijdag 16 juni staan veertig mensen bij de Bogerd en zij stappen om 9.45 uur in de Museum Plus Bus van de VriendenLoterij. Aan de buitenkant van de bus was te zien waar we naar toe gingen. Het was een gezellige club van Dronio.

De meeste mensen kenden elkaar en daardoor ging je al gauw in gesprek. Jorien, de chauffeur, gaf tijdens de reis veel extra informatie. Onder andere over de kunst langs de A2. Zo zagen we veel ‘’vogels’’. Zelfs de lantaarnpalen. Nabij Amsterdam vertelde ze ons over de architectuur. Doordat we hoog in de bus zaten, hadden we een mooi uitzicht op prachtige gebouwen. Zo wist zij ons te boeien. Omdat we nog even tijd hadden, kregen we een extra rondje door Amsterdam met nog meer mooie verhalen. Bij aankomst reed de bus via een steile helling naar beneden de parkeergarage in waar Peter ons stond op de wachten. Hij bracht ons naar de lunchroom “Het Oude Badhuis”.

De uitgebreide lunch was goed verzorgd. Het was een korte wandeling over het Museumplein naar het Van Gogh Museum. Daar werden we in groepen verdeeld en iedere groep kreeg een gids. Wat wisten die veel te vertellen. We waren niet de enige groep. We zagen veel bezoekers van allerlei nationaliteiten. Ook kregen we nog tijd om zelf de overige kunstwerken van Vincent in andere zalen te gaan bewonderen.

Er is een tijd van komen en gaan. Dus we zochten de bus weer op. Fijn! Airco in de bus. Na een zonnige dag kwamen we tegen half zeven weer in Druten. We gingen allen met een goed gevoel naar huis. Nu wachten we op een volgende reis.

Ineke en Theo

Steenfabriek 2023

Excursie bij Steenfabriek Vogelensangh te Deest op 9 juni 2023.

Om 9.15 uur verzamelen wij ons bij het clubhuis van Dronio en fietsen via de Waalbanddijk naar de Steenfabriek te Deest.  Na de ontvangst met koffie/thee en lekkere koek in de vergaderruimte wordt een korte uitleg gegeven.

De steenfabriek bakt al meer dan 100 jaar stenen en onderscheid zich van andere steenfabrieken door als enige een met kolengestookte ringoven te gebruiken.  In vroegere tijden werden stenen handmatig gemaakt en gebakken in veldovens. Dat was zwaar en tijdrovend werk. Nu is bijna alles geautomatiseerd.

Gesplist in 2 groepen gaan we op pad naar een oud uitziend en vrij langwerpig gebouw, dat de ringoven blijkt te zijn. Jaarlijks worden hier miljoenen stenen gebakken. In de ringoven is het erg warm en fijn om weer naar buiten te gaan, waar we ontelbare tassen met verschillende stenen zien staan.

Vervolgens komen we bij het andere uiterste van de oven bij een steile trap. Iedereen gaat naar boven. Best vreemd om boven op de ringoven te staan. Er staan kruiwagens met kleine kooltjes die uit Venezuela gehaald worden. De dekseltjes op de putjes blijken de stookgaten voor de kooltjes te zijn. Kooltjes worden in de stookgaten gegooid en kijken wij om beurten in het vuur beneden.  De klei uit het rivierenland wordt per vrachtauto aangeleverd bij de fabriek en in verschillende lagen op bulten gestort. Kleine laagjes worden afgeschraapt en vermengd en bevloeid en in vormen gegooid. De vormen kunnen aangepast worden op maat en kleur. Vorkheftrucks brengen deze naar de drogerij waar de stenen 6 dagen drogen bij een temperatuur tot 75 graden. Na het drogen worden de stenen op pallets naar binnen gereden, waar het vuur in de ringoven in 10 dagen rond aan is, de stenen gebakken worden bij een temperatuur van ruim 1000 graden Celsius. De stenen worden na afkoeling uit de oven gereden. Opmerkelijk is dat stenen die de hoogste temperatuur krijgen donkerder van kleur zijn dan de stenen die zich hieronder bevinden. De stenen worden vervolgens handmatig op kleur gesorteerd. Van rood tot geel of blauwpaarsachtig. Stenen die te heet gebakken zijn lijken soms gesmolten en of krijgen grillig vormen en zijn diep van kleur.

Na veel gezien en gehoord te hebben verteld Peter dat Vogelensangh gebouwd is in 1918 door de familie Derricks & Geldens. In die jaren was er een stijgende vraag naar bakstenen voor de huizenbouw.

Tot slot bezichtigen wij de tuin met muurtjes in allerlei kleuren en vormen plus voorbeelden hoe je de stenen kan verwerken in een gebouw. Veel is verkrijgbaar, uiteraard zijn er projecten met afwijkende maten en andere prijzen. De afzet vindt plaats over de hele wereld.  Engeland is een vaste afnemer die een afwijkende maat hanteren. Peter deelde als pensionado en oud-medewerker met passie zijn kennis en ervaring met ons. Het was een interessant ervaring, erg leuk om mee te maken. Dit stukje is slechts een greep uit wat er zoal ter sprake kwam.

Francien van Dijk

Reisje 2023

Ik ben voor het eerst op vakantie geweest met mensen uit Druten en Beneden Leeuwen. Een aanrader.. wat een gezellige mensen.

Dinsdag 30 mei zijn we vertrokken richting Vulkaaneifel. Het plaatsje Stadtkyll. Tussenstop in Venlo voor koffie met Limburgse vlaai.

Daarna ging het gebeuren. Iedere dag een andere verrassing. ’s Avonds gingen twee dames samen met Tom de chauffeur overleggen over de uitstapjes. Nou dat hebben wij geweten. Luxemburg bezichtigd (prachtige stad). Op de terugweg Klein Zwitserland aangedaan.

In Cochem een rondvaart gedaan over de Moezel. ’s Middags een wijnkelder bezocht waar we uitleg kregen en mochten proeven van verschillende wijnen(witte, rode wijn en rosé) De wijnboer vertelde er heel mooi over.

Samen met een gids hebben we een rondleiding gehad door de prachtige stad Trier. Dit was ook zeker de moeite waard.

De volgende dag met het treintje door Monschau. Daar ook mooie gebouwen en kerken en natuurlijke mooie terrassen. ’s Middags naar de Dom van Aken en een wandeling gemaakt.

Tot slot bij Moeke Mooren van een afscheidsdiner genoten.

Dames jullie samen met Tom de chauffeur een onvergetelijke trip uitgestippeld.
Bedankt daarvoor.
Sophie

ALV 2023

NOTULEN ALGEMENE JAARVERGADERING DD 12 APRIL 2023 VAN DE SENIORENVERENIGING DRONIO Druten.

Opgesteld door Frans Steffens (secretaris)
Aanwezig 112 leden incl. 6 bestuursleden.
Afwezig mkg: Hans de Vaan, Ad Habets, Annie Hazeveld, Mieke Driessen, Mieke Hamelijnck, Theo v/d Broek.

Opening (Tonny Zeeuwen)

Door Tonny Zeeuwen wordt de vergadering geopend met een gedicht waarin mn de vrijwilligers worden bedankt.

Mededelingen

  • Op dit moment hebben we 745 leden. Afgelopen jaar zijn er 14 leden overleden, zijn er 33 opzeggingen (oa verhuisd) en hebben we 90 leden bij kunnen schrijven, een ongekend succes.
  • Bij activiteiten moet vooraf betaald worden. Wanneer leden afzeggen wordt het bedrag niet terug betaald omdat er op dat moment kosten zijn gemaakt. Er kan wel iemand anders de opengevallen plaats innemen. Annuleren bij een geplande meerdaagse reis wordt gedekt door een afgesloten reisverzekering.
  • Hoes, ons oudste lid is 100 jaar geworden. Namens DRONIO hebben we haar tijdens de receptie gefeliciteerd met deze mijnpaal.
  • Ondanks het feit dat de vereniging ondersteund wordt door erg veel vrijwilligers zijn nieuwe vrijwilligers altijd welkom omdat we constant bezig zijn met uitbreiden/vernieuwen van onze activiteiten. Ook binnen het bestuur zijn vacatures waarvoor wij dringend op zoek zijn naar leden die plaats willen nemen in het bestuur.
  • Zijn er ideeën of op- en aanmerkingen, neem contact op met ons.
  • Diny Uitdehaag en Henk Eikhout hebben zich aangemeld als lid van de activiteiten commissie.

Notulen

De notulen van de ALV 2022/2023 worden goedgekeurd. Er is een vraag over contributie irt 90-jarigen waar we later in deze vergadering op terug komen.

Jubilarissen

Mevr. Hol-van de Ven van dhr. en mevr. de Jong-Dekkers worden door Tonny in het zonnetje gezet.

Verkiezing bestuursleden

  • Trudy Verhagen